vineri, 4 noiembrie 2016

Volanul, bată-l vina


Bărbatul la volan

    Semnalele pe care și le transmit șoferii la drum m-au fascinat de când îl observam pe taică-meu cum conduce (pe vremea aceea, șoferii erau 99 % bărbați):
  • aprins - stins farurile intermitent = "mașină de poliție cu radar în față" sau alteori – "iți acord prioritate"
  • o mână ridicată ca pentru salut = "mulțumesc" sau "te rog, lasă-mă să trec" (…dacă e însoțit de ochii mari de cățeluș, de rigoare)
  • un claxon scurt ="atenție, nea Gică!"
  • un tiiiit apăsat = "înjurături cu spume" (… pe care dealtfel le poți și citi/ auzi cu intonație de pe buzele claxonistului). 
    La drum lung, le întâlneam, cu sfințenie, pe toate. Primele două îmi dădeau senzația înălțătoare că facem parte dintr-o comunitate foaaarte tare, de camarazi. Duelatul în claxoane mă agasa nespus, în copilărie ca și astăzi. (Ați observat cum toți claxoniștii înspumați știu, de când mama i-a făcut, că doar Ei au dreptate?)
    Din epoca de aur a copilăriei mele ca pasager, am scăpat cu doar două accidente în care au trebuit reparații serioase și cu o ușoară dependență de adrenalină – de la condusul regulat cu viteză mare și alte manevre care făceau întotdeauna călătoriile cu Olcit-ul familiei foarte interesante.
  Sexul frumos cunoaște prea bine toate ”beneficiile” serviciului de a fi ”conduse”. Numai că iată, ce întorsătură! Femeile au descoperit beneficiile acțiunii de a conduce! 


Femeia la volan

    O data ce femeile au deprins gustul puterii de a alerga cu enșpe la oră, în loc să tragă copilul de mână pe trotuar, al puterii de a căra cumpărăturile grele în portbagaj, în loc să le scoată la plimbare – ELE pot fi independente de ”șoferul tradițional al familiei” iar EL nu-și mai bate capul cu asta

     Atunci de ce sunt bărbații așa de porniți când observă o femeie la volan?

    Chiar și cel mai emancipat reprezentant al sexului tare așteaptă o ezitare cât de mică, Doamne ajută pentru o greșeală mai serioasă, care să-i confirme că femeile nu sunt făcute pentru a CONDUCE. Trebuie să-i înțelegem :). A fost corvoada și mândria lor de vreo 2 milenii încoace să-și asume aproape exclusiv conducerea substantivelor de genul feminin: o familie, o hoardă, o afacere, o țară, o companie etc.
    Mai mult, femeile și bărbații au, în majoritatea cazurilor, stiluri de condus diferite, ce rezultă în statistici diferite:

  • EI își închipuie că sunt la manșa navetei lui Luke Skywalker - de unde rata mai mare de accidente fatale; 
  • ELE conduc precum Cat Women…, dacă ea ar avea o mașină - de unde rata mai mare a "zgârieturilor". 


Lucruri musai de făcut la volan înainte să Sune Ceasul

      Eu am bifat luarea permisului de conducere de patru ani. Am și condus între timp, nu l-am ținut la naftalină. Și da, pot să-mi înfig mașina între alte două prin parcare laterală, dacă vreau. Și nu, nu-mi cad epoleții dacă dau prioritate celor oropsiți de soartă, care nu reușesc să iasă de pe o străduță fără prioritate.
    Așa că, momentan, mă preocupă doar două proiecte la volan:

  • să conduc astfel încât să simt că fac parte dintr-o comunitate foaaarte tare, în care suntem camarazi – pentru că alegerea asta îmi face viața mai frumoasă și mai puțin periculoasă;
  • să pot conduce cu cealaltă ”jumătate a mea” în mașină, fără să dea ochii peste cap nici măcar o dată. 
Gata am spus-o :).

Conduceți în siguranță!

2 comentarii:

  1. Fain articol ! Subscriu întrutotul ! !
    O seara magica !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ah, Iosif, ce surpriză plăcută! N-am mai verificat demult comentariile pe blogul acesta. Ai de împărtășit niște experiențe inedite într-ale condusului :)? Sun numai urechi.

      Ștergere